dinsdag 16 augustus 2016

Minisculpturen

Een nieuwe hobby is geboren: het maken van minisculpturen. De kleine hebben de grootte van een kiezelsteen (+ 4 cm) en zijn gemaakt van speksteen. De witte is albast.
3 opmerkingen:

Adri zei

Prachtig zeg! Leuke hobby!
Groet, Adri

John Wervenbos zei

Geweldig Mirthe. Wat een progressieve en consequente stap in je ontwikkeling van beeldende kunst. Antroposoof en driegeleder Reinoud van Bemmelen onderhoudt, zoals je misschien weet, een mooie website voor beoefenaren van deze kunstvorm: Beeldhouwwinkel.

In de sculpturen die je laat zien valt voor mij, qua vorm en uitdrukking, met name een rechtopstaande lijn als tendens op; thema zwaartekracht en overwinnen of hanteren van zwaartekracht(en). Dat komt in ieder geval bij mij als idee naar boven. Staat bij jou zeker in verband met groeikracht; jij bent je intensief met 'moeder Aarde' en de levende natuur verbonden. Niet in de laatste plaats met het vegetatieve leven. 'k Denk dat de intieme omgang met het werkmateriaal (steensoort) voor jou ook een extra dimensie heeft.

Voor jou kan het natuurlijk extra interessant zijn om te bestuderen wat Steiner over de plastische kunsten, in het bijzonder over de beeldhouwkunst, te melden had. Voorwerk in die richting heb je ongetwijfeld al verricht.

Mirthe Duindam zei

Dank je wel Adri!

John, hartelijk dank voor je uitgebreide reactie! Zo'n 20 jaar geleden heb ik een paar avonden gebeeldhouwd bij Reinoud van Bemmelen in Den Haag. In een gebouw naast de Vrije School bovenbouw op de Waalsdorperweg.
Een paar weken geleden heb ik deelgenomen aan een beeldhouwvakantie in Hoenderloo en zo kreeg ik de inspiratie om hier zelf mee door te gaan. Het kunstzinnige heeft me altijd beziggehouden in allerlei vormen. Nu ik er zo op terugkijk zijn er veel kunstuitingen waar ik mee bezig ben geweest, of die ik nog steeds beoefen: schilderen/tekenen, boetseren, beeldhouwen, fotografie, spraak/toneel, euritmie en dans, muziek (cello), zang. Het scheppend bezig zijn, vorm en leven verbindend om tot een levende vorm te komen of een gevormd leven. Dat is mijn uitdaging en zoektocht. Proberen hemel en aarde te verbinden in het dynamisch, levende, scheppende element.
Ik heb ook wel boeken van Steiner gelezen over de kunsten, maar dat is alweer lang geleden. Misschien kan ik voordrachten over beeldhouwkunst weer eens lezen. Dank voor de tip.